Claudiu Studio Foto

Ultima moda in occident – albumele foto (fotocarte)

A aparut de ceva vreme in occident moda albumului foto realizat prin montaj computerizat si printarea pe imprimante de calitate, sau pe minilab-uri de calitate. In ultima vreme, aceasta moda a prins si la noi.
Care este avantajul pe care il are un album realizat prin fotomontaj (fotocarte) fata de un album clasic in care se pun poze? In primul rand, albumul fotocarte are coperti deosebite, vom vorbi despre asta mai tarziu. In al doilea rand, fotografiilor continute au dimensiuni mai mari si calitate mai buna. In al treilea rand, este individualizat la maximum prin machetare.

album fotocarte

Despre coperti
Pentru cei traditionalisti, se potrivesc copertile din piele. Se pot folosi coperti din piele ecologica, in cateva variante de culoare. Sau pentru cativa zeci de euro in plus, se pot folosi coperti din piele lucrata manual, cu diverse modele in relief si care sunt unicate. Sunt adevarate opere de arta, unele aratand ca niste picturi in culori placute.

Copertile din piele dau durabilitate albumului si sunt foarte placute. Pentru protectia colturilor se pot pune coltare aurii sau argintii. Copertile de piele au un singur defect, nu se pot personaliza. Sau mai bine spus nu se pot personaliza fara sa li se strice aspectul. Inscriptionarea in folio este o varianta, dar da un aspect ieftin si desuet. Din dorinta de personalizare au aparut copertile din canvas.

Un album foto cu coperti din canvas este alegerea modernistilor. Canvasul este o hartie foto cu textura ca de material textil, care se casereaza pe carton. Avantajul copertilor din canvas este personalizarea la maximum. Se poate folosi orice fotografie sau montaj foto, se pot scrie diverse lucruri pe coperta din fata si cea din spate, si chiar pe cotor. Pentru protectia copertilor, canvasul se plastifiaza. Asta-i confera nu numai durabiltitate, dar si o protectie impotriva razelor UV. Copertile din canvas rezista mai bine la zgarieturi decat cele din piele. O coperta din canvas este usor remarcata pentru caracterul sau unic.

album coperti canvas

Despre dimensiuni
In fotografie mai mare inseamna mai bine. De aceea, am ales ca un album foto standard de nunta sa aiba dimensiunea de 30x30cm. Asta inseamna ca deschis va avea dimensiunea de 60x30cm. Acest format permite ca atat fotografiile verticale, cat si cele orizontale sa fie de 28-30 cm (aproximativ un format A4). Exista pe piata albume de mai multe dimensiuni, dar 30x30cm este perfect ca format, credeti-ma! Unele poze orizontale, care sunt interesante si prezinta impact vizual se pot pune sa ocupe intreaga suprafata a albumului. O fotografie deosebita, printata impecabil, la dimensiunea de 60x30cm va impresiona pe oricine.

Grosimea albumului este conditionata de legatorie. Prea mule pagini vor duce la instabilitatea volumului, prea putine pagini vor duce la insatisfactia mirilor. De aceea, am ales ca albumul sa contina 60 de pagini, sau 30 de file. In functie de machetare, pot incapea 60-70 de poze.
Am mai gandit un album, mai mic, pentru nasi sau parinti care are dimensiunea de 20x20cm si 60 de pagini sau 30 de file si care poate avea coperti din canvas plastifiat sau din piele.

Machetarea albumului

interior album

In privinta machetarii fiecare judeca diferit, pentru ca, in fond, este o chestiune de gust. Am o experienta de 10 de ani de machetare pentru pliante, afise, cataloage, reviste si alte lucrari care vedeau lumina tiparului. Practic, pot realiza orice fel de machetare. Cu toate astea evit sa fac chestii siropoase, cu inimoare si ingerasi. Prefer o machetare simpla, minimalista, care sa puna in valoare fotografiile, nu sa atraga atentia la machetarea in sine. Nu folosesc in machetare modele prefabricate (template-uri), ci procedee originale, de aceea nu trebuie sa va temeti ca albumul dv. va fi asemanator cu al vecinului.

Fiecare fotografie din album va fi prelucrata astfel incat culorile, contrastul, luminozitatea sa fie perfecte la print, in plus toate pozele vor fi retusate in photoshop pentru a scoate imperfectiunile pielii (vezi pagina de retus).

Inainte de printare veti primi spre aprobare montajele foto pentru coperti si interior. Montajul foto poate fi impachetat ca un fisier pdf si il puteti trimite prin e-mail rudelor si prietenilor care nu vor avea ocazia sa vada albumul pe viu.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*