Puteti sari direct la una din sectiuni: catalog↓ reclama↓ cum se calculeaza pretul↓ cum procedam↓ alte articole despre↓
Dati click pe pozele mici pentru a vedea variantele marite.↓
Aveti nevoie de fotografii de calitate pentru a putea promova produsele dv. Indiferent de aplicatia in care le veti folosi, cum ar fi pliante, cataloage, brosuri, fluturasi, postere, reclame outdoor, pagini de web sau magazine online, intotdeauna niste imagini de calitate vor face diferenta.
Catalog
Un gen de fotografie de produs este acela pe care-l intalniti in pliantele supermaketurilor sau pe paginile de web ale comerciantilor, in care obiectul a fost fotografiat pe fundal alb, in lumina plina iar, ulterior prin operatiunea de „tifetare” (deface) a fost scos fundalul din poza (operatiune curenta in cazul unui catalog tiparit). Cerinta pentru acest fel de imagini este ca toate caracteristicile fizice ale obiectului sa fie clare si usor de vazut, nu este nimic artistic aici. De multe ori obiectul este fotografiat din mai multe unghiuri, mai ales in cazul unui magazin online, pentru ca privitorul sa inteleaga cum arata si ce face produsul. Pentru un fotograf profesionist acest gen este usor de realizat, de obicei dificultatea constand in volumul mare de munca si nu in complexitate. Inainte de a fi fotografiate, obiectele trebuie sa fie curate, fara pete sau zgarieturi, apoi ele vor fi trase in serie, in acelasi setup de lumina si cu acelasi fundal alb. Pentru a vedea mai multe imagini de produs, cu fundal alb, vedeti articolul aici.
Obiectele albe sau argintii, metalul si sticla vor fi abordate diferit si tratate in mod special, uneori asta se va reflecta si in costuri. Metalul si sticla sunt materialele care creeaza cosmaruri fotografului pentru ca reflexiile si oglindirile sunt foarte greu de stapanit. De cele mai multe ori, un setup de lumina facut pentru un obiect metalic nu se va potrivi si la alt obiect metalic, deci se pierde timp.
Reclama
Alt gen de fotografie este acela pe care il intalniti in reclamele din reviste, unde produsul a fost fotografiat intr-o lumina mai pretentioasa, iar fundalul capata importanta, uneori se folosesc mici elemente de decor. Cerinta pentru acest gen de fotografii este de a crea o senzatie privitorului, de a induce eleganta, rafinament, mister sau orice altceva a dorit clientul. Pentru un profesionist, acesta este genul care-i solicita toata priceperea, iar abilitatea de folosi cu parcimonie lumina devine esentiala. Prima fotografie din galerie, cea cu sticla de cognac, este o imagine pentru reclama iar pregatirea setup-ului de lumina, a obiectului (inlaturarea etichetei din spate, curatarea de amprente) si fotografierea efectiva a durat cam 2 ore. Apoi, au fost facute editari in photoshop care au mai insemnat inca o jumatate de ora.
Exista fotografii de reclama mult mai complexe, care includ personaje intr-o anumita ipostaza, sau peisaje, sau scene de viata. Daca sunteti interesat de fotografia de reclama vedeti articolul specific aici.
Fotografii de produs sunt si cele de haine, pentru care exista mai multe abordari, in functie de necesitati. Unele articole vestimentare se pot trage asezate direct pe jos, pe fundal (imbracamintea de sugari), altele se pot atarna pe umerase (haine pentru copii), de multe ori se folosesc manechine de plastic (tricouri si bluze), sau bineinteles se aduc fotomodele care sa imbrace articolele vestimentare (rochii, fuste). Mai multe despre sedintele de moda gasiti aici.
Cum se calculeaza pretul la fotografia de produs
Putem aborda ambele metode de a fotografia obiecte (catalog sau reclama), dar cu costuri diferite, pentru ca si munca este diferita. De asemenea, exista diferente de pret daca se trage in studio foto sau intr-o alta locatie.
- Pentru a obtine un pret pentru fotografii de produs trebuie sa ne comunicati cateva lucruri:
- cate obiecte sunt de fotografiat
- care este destinatia produselor (daca sunt pentru magazine online, site web, printuri, tiparituri sau outdoor de mari dimensiuni)
- cat sunt de mari – daca sunt minuscule trebuie folosit un obiectiv de macro; – daca sunt mari si nu pot fi aduse la studio apar costuri de deplasare
- daca produsele sunt albe si se trag pe fundal alb (de obicei se face tifetare si asta creste costul), daca sunt negre si se trag pe fundal negru (setup de lumina special)
- daca obiectele sunt din metal lucios sau sticla (se tarifeaza separat in functie de dificultate si pretul va fi mai mare decat la produsele obisnuite)
- daca doriti sa apara reflexia reala a obiectului pe masa de fotografiat
- daca doriti retusarea produselor in imaginile obtinute
Costurile de fotografiere sunt in functie de numarul de obiecte, daca toate produsele se pot trage in serie, in acelasi setup de lumina. Cel mai favorabil pret este de 1 Euro/produs, cand se fotografiaza peste 80-100 de obiecte, nu mai mult de 2-3 imagini pentru fiecare produs.
Costurile de prelucrare sunt in functie de operatiunile care trebuie facute asupra imaginilor. Daca se trage prin metoda supraexpunerii fundalului, costurile de editare sunt minime, pentru ca vorbim doar de retusuri minore aduse obiectului – 0.25 Euro/imagine. Daca trebuie facut tifet, atunci cel mai favorabil pret, in cazul contururilor simple, este de 1 Euro/imagine si include si retusuri minore aduse obiectului.
Daca vreti sa aflati ce este tifetarea urmati linkul.
Pentru fotografia de reclama, care este mult mai complexa, nu putem sa va dam exemple de pret, dar contactandu-ne si afland ce anume solicitati va putem estima costurile aproximative.
Cum procedam?
Ne puteti contacta prin e-mail, dar cel mai simplu si eficient este sa ne sunati la telefon. In acest fel, vom pune intrebari pana ne lamurim, aflam tot ce avem nevoie sa stim si putem sa va calculam pretul corect. Apoi veti primi prin e-mail o oferta de pret si daca acceptati, vom face o programare. Vom stabili cand sa aduceti obiectele la studio, cand se vor trage fotografiile de produs, cand puteti sa luati obiectele de la studio si cand va vor fi predate imaginile in format electronic. Daca produsele sunt prea multe si nu se pot fotografia intr-o singura zi, atunci vom conveni in cate tranșe sa le aduceti.
Cand aduceti produsele la studio trebuie sa aveti grija ca ele sa fie curate (daca trimiteti obiecte care au stat prin depozite si sunt pline de praf, trebuie sa puneti pe cineva sa le curete), sa nu prezinte defecte. Daca produsele sunt in variante asemanatoare si nu le veti puteti indentifica vizual din imagini, atunci trebuie sa pregatiti etichete cu un cod de produs pentru fiecare in parte, atasat de obicei pe ambalaj. Aceste etichete vor fi fotografiate o data cu obiectul, pentru a-l putea identifica. De multe ori identificarea se poate face numai dupa fotografia ambalajului, pe care-l fotografiem, dar care probabil nu va fi folosita.
In situatii cu totul exceptionale, este posibil sa organizam sedinta foto la sediul dv, caz in care va trebui sa asigurati anumite conditii pentru locul in care se va trage (spatiu, prize). In acest caz, tariful pentru fotografiere este perceput la ziua de lucru (8 ore de lucru efectiv) – 150 Euro si nu la numarul de produse. Daca sediul dv. nu se afla in Bucuresti, atunci va trebui sa platiti si cheltuieli de deplasare.
In functie de nevoile dv. imaginile pot avea dimensiunile maxime, neinterpolate, de 51x34cm la 300dpi. Pentru aplicatii de exterior (reclama de mari dimensiuni) fisierele pot avea dimensiunea maxima de 100-110 cm la 100dpi. Daca se doreste o rezolutie mai mare, in functie de natura obiectului care trebuie fotografiat, exista posibilitatea de a lipi mai multe cadre la un loc pentru a forma imaginea finala (panorama), sau daca aceasta tehnica nu este posibila, atunci se apeleaza la interpolare. Putem asigura reglarea culorilor in spatiul de culoare RGB si conversia fisierelor in CMYK, necesara tiparului, precum si retusul imaginilor digitale.
Pentru magazine online, de obicei, se livreaza si variante de imagine mai mici, de 1000×1000 pixeli, cum cere de exemplu Emag, sau 1500×1500 pixeli asa cum cere Amazon. Clientii mei, care au solicitat imagini pe fundal alb, pentru vreuna din platformele celebre de vanzare online, nu au avut niciodata probleme cu aprobarea pozelor.
NOUTATE! Acum realizam pentru dv. prezentari video pentru produse sau servicii.
Alte articole despre fotografia de produs
- Fotografii de reclama
Fotografia de reclama este un domeniu vast si incadrarea lui la fotografia de produs este oarecum incompleta pentru ca reclama poate promova si servicii sau companii. Fotografia de reclama poate avea finalitate diferita, poate ajunge in reviste, pe afise, pe bilboard-uri, ca inscriptionari pe masini, pe pliante si nu in ultimul rand pe internet (website-uri de ... citeste in continuare
- Fotografii de produs pe fundal alb pentru site
In ultima vreme, modul standard de prezentare a produselor pe site-uri implica fundalul alb. Moda a venit de la magazinele online, care pentru uniformizarea imaginilor au preferat sa adopte fundalul alb, usor de integrat in designul site-ului si potrivit pentru multe culori ale temei principale. Pentru a realiza fotografii cu obiecte pe fundal alb exista mai ... citeste in continuare
- Colectie de haine – sedinta foto de moda pentru catalog
In fotografia de moda un element important il reprezinta fotografiile de catalog, care prezinta o colectie de haine sau pur si simplu o selectie, ce urmeaza sa fie pusa in vanzare. De cele mai multe ori, fotografiile de catalog nu mai sunt printate in cataloage, ci ajung sa fie folosite pe site-uri web de prezentare, ... citeste in continuare
- Fotografia compozita
Exista situatii in fotografia de produs, in care fotografia clasica nu satisface toate cerintele clientului. Spre exemplu, un cos de cadouri contine o multitudine de obiecte diferite din materiale diferite, cu texturi diferite. Fotografierea intr-un singur cadru nu reuseste sa creeze o imagine de cea mai buna calitate, chiar daca la prima vedere rezultatul poate ... citeste in continuare
- Fundalul negru in fotografia de produs
Datorita folosirii intensive a fotografiilor de produs pe site-uri de vanzare online, cele mai multe imagini, in ultima vreme, sunt cu fundal alb. Totusi, in anumite situatii fundalul negru este de preferat, mai ales atunci cand obiectul este unul de lux, sau cu pretentii si cand se doreste ca acesta sa fie prezentat intr-o maniera ... citeste in continuare
- Oferta de pret pentru fotografierea de produse
Obiecte Fotografiate intr-o lumina descriptiva, pe fundal alb, eventual 2-3 imagini din unghiuri diferite (genul de fotografii de produs din pliantele Metro, Carrefour, etc., sau din magazinele online). Pret – 3 Euro/obiect pentru 1-20 produse Pret – 1,5 Euro/obiect pentru 20-80 produse Pret – 1 Euro/obiect pentru 81-200 produse Intrebati pentru peste 200 de produse. Preturile de mai sus sunt ... citeste in continuare
- Fotografia de mancare
Fotografia de mancare sau food photography este un gen super-specializat in care alimentele, mancarurile, preparatele dupa diverse retete sunt subiectul principal. Dificultatea acestui gen consta in faptul ca cei care gatesc cu adevarat bine nu stiu sa fotografieze, iar fotografii nu stiu sa gateasca. Propietarii de restaurante sau de localuri fast-food doresc imagini de calitate cu ... citeste in continuare