Claudiu Studio Foto

Despre fotografierea in secventa – timelapse

Timelapse – scurgerea timpului
Termenul de timelapse a aparut pentru prima oara in cinematografie si intr-o traducere aproximativa inseamna „curgerea timpului”. Sunt sigur ca ati vazut filmulete documentare cu flori care se deschid in cateva secunde sau cu mersul stelelor pe cer in cateva minute. Deci este vorba despre compresia timpului, timelapse prezinta ceea ce se petrece in cateva ore sau zile in cateva secunde sau minute.

In esenta, timelapse este un procedeu pur tehnic, dar care da valoare artistica unor imagini si ne impune o perspectiva filozofica asupra timpului ca notiune. Curgerea timpului, in ritm accelerat, ne facem sa vedem cu alti ochi fenomene pe langa care trecem de multe ori nepasatori.

Tehnica cinematografica si video
Atat in domeniul cinematografic cat si in cel video principiul este acelasi. Se filmeaza, in general, de pe trepied, secvente de durata foarte mare. Apoi, timpul este comprimat la montaj prin excluderea unor fotograme (cinematografie) sau comprimare in timeline (video editare).

Tehnica fotografica pentru timelapse
Aparatele moderne foto digitale au facut ca tehnica necesara pentru timelapse sa fie, acum, accesible oricarui fotograf. Zgomotul mic la ISO mare si rezolutiile mari sunt principalele castiguri in domeniu. Se trag cadre la intervale precise de timp si in final se aduna toate imaginile intr-un film video.

Ce va trebuie pentru a face timelapse?

 • o camera foto digitala moderna
 • o lentila buna
 • un card cat mai mare
 • un trepied stabil
 • un intervalometru
 • un calculator cu suficient spatiu pe disc
 • software de editare foto
 • software de editare video

Camera foto
Orice camera moderna poate face fotografiere in secventa. Pe timp de zi, nu este o problema chiar si cu o camera point-and-shoot, daca insa vreti sa fotografiati in lumina scazuta, sau pe timp de noapte, aveti nevoie de o camera cu zgmot de imagine cat mai mic si capabila sa traga la ISO cat mai mare (1600 si peste). In concluzie, va trebuie un DSLR. Orice model de la Nikon D40, Canon 350D sau Sony A200 in sus este potrivita pe timp de noapte. Scopul este sa obtineti un filmulet High Definition. Formatul HD 1080 inseamna 1920×1080 pixeli, adica 2MP. Asta inseamna ca daca aveti o camera de 8-10MP, chiar daca la ISO 1600 veti avea zgomot, prin micsorare, veti scapa de o mare parte din zgomot.

Obtinerea imaginilor este un proces laborios, veti petrece multe ore tragand si veti avea nevoie de foarte multe imagini. Pentru un film de calitate este nevoie de cel putin 25 de cadre pe secunda (PAL), desi recomand sa folositi 30 de cadre pe secunda (29.97c/s standardul NTSC). Deci pentru un minut de film veti avea nevoie de 1800 de imagini. Pentru asta trebuie sa va asigurati ca aveti un card suficient de mare (16-32GB) si ca nu veti avea probleme de alimentare a camerei cu curent (battery pack sau alimetare de la priza).

Nu este indicat sa folositi moduri de expunere automata cum ar fi Av, Tv, P sau Auto. Modul in care se trage timelapse este manual. Asta va impiedica aparitia flicaririi, adica fenomenul de intunecare sau iluminare diferita de la un cadru la altul, ceea ce deranjeaza la vizionarea filmului. De asemenea, dupa ce faceti focusul in zona dorita, veti dezangaja autofocusarea prin butonul AF/M de pe obiectiv.

Obiectivul
Pentru fotografierea pe timp de noapte aveti nevoie de o lentila care sa poata lucra bine cu o diafragma cat mai deschisa. La f/2.8 veti prinde mai multe stele decat la f/5.6. Pe timp de zi conteaza mai putin cat de rapida este lentila ci conteaza rezistenta la flare, adica rezistenta la stralucirea pe care o creaza razele soarelui ce cad direct pe obiectiv.

Trepiedul
Nu minimizati importanta trepiedului. Veti avea nevoie de unul solid si/sau de greutati suplimentare pe picioare sau agatate de coloana centrala. Nu vreti ca munca dv. sa fie periclitata de vant. O data ce ati hotarat pozitia camerei si a trepiedului este indicat sa nu va mai atingeti de ele. Veti declansa camera cu declansator cu cablu sau wireless sau cu intervalometru. Astfel, veti obtine fotografii care se pot suprapune perfect, la nivel de pixel si nu veti avea vibratii sau zgaltaituri in secventa.

Intervalometru
Pentru ca filmul dv. sa nu prezinte salturi bruste in timp, este obligatoriu ca toate fotografiile sa fie obtinute la acelasi interval de timp. Daca v-ati hotarat sa trageti o fotografie la fiecare secunda, trebuie sa o faceti exact, nu un cadru dupa 1.3 secunde iar urmatorul la 0.8 secunde. Asta ar duce la un film in care miscarea nu este fluenta. Pentru a veni in ajutorul dv. a fost inventat intervalometrul, care este un dispozitiv ce va declansa camera foto la intervale precise de timp. Fiecare producator de aparate foto furnizeaza si intervalometre.
Intervalul de declansare este foarte important. De pilda, pentru cer cu nori care se misca repede, un interval de o secunda este perfect. Daca intervalul ar fi mai mare 2-3 secunde, atunci miscarea ar aparea in film fragmentata, sacadata. In schimb, pentru nori care se misca mai lent si eventual la inaltime mai mare, 2-3 secunde este un interval optim. Pe timp de noapte se trage la intervale mai mari si in secvente mai lungi.

Prelucrarea fotografiilor si producerea filmului
In functie de camera pe care o folositi, puteti trage jpg-uri sau raw-uri. Jpg-urile ocupa mai putin spatiu pe card si pe hard disc. Raw-urile au avantajul ca prin prelucrare se poate regla expunerea, punctul de alb, se poate exploata mai bine gama dinamica si claritatea.

Indiferent daca trageti raw sau jpg, in final veti obtine o suita de imagini de tip jpg. Veti redimensiona jpg-urile la 1920×1080 pixeli folosind resize, resample si crop cu orice editor foto (Adobe Photoshop, Corel Photo Paint, ACD See sau Irfan View (gratuit)). Suita de imagini va trebui incarcata intr-un program care sa transforme secventa de fotografii intr-un film. Puteti face asta cu programe gratuite precum VirtualDub sau Quick Time Player sau cu editoare video sofisticate (Adobe Premiere, Sony Vegas). Veti putea adauga si o coloana sonora si veti salva filmul ca avi, mp4 sau mpeg. Trebuie sa aveti in vedere ca la randare sa alegeti un codec potrivit si sa setati dimensiunea 1920×1080 pixeli, format 16:9, 29.97 cadre pe secunda, progressive (nu interlaced).

Cum am procedat pentru a obtine filmuletul de mai sus?
Am folosit o camera Canon EOS 5D Mark II, obiectiv EF 24-105mm f/4 L. Am pus trepiedul in balcon, camera pe trepied. Am facut focusul pe un bec stradal mai departat, am dezangajat AF-ul. Parameterii de expunere au fost: ISO 3200, f/4, 0.3s. Pentru ca nu am avut un intervalometru m-am gandit sa folosesc intervalometru din programul EOS Utility si sa salvez imaginile direct pe un laptop. Deci, am conectat camera la laptop prin USB, am pornit EOS Utility si am stabilit intervalul la 10 secunde. Am tras 740 de fotografii in format sRAW2.

Va invit sa urmati linkul pentru a vedea ce poate face un impatimit un filmulet superb facut de Tom

Spread the love

2 thoughts on “Despre fotografierea in secventa – timelapse

 1. Fodoroiu

  Buna ziua, mi-a placut foarte mult clipul si ce am citit despre timelapse. Este chiar folositor. As vrea sa fac si eu ceva de genul si daca ma puteti ajuta cu cateva informatii v-as fi recunoscator!

  Lucrez intr-un barbershop si as vrea sa fac un timelapse care sa cuprinda toata durata unei tunsori (aproximativ 45 minute), as vrea sa va intreb care ar fi intervalul de timp ideal pentru fiecare cadru, pentru a face un clip de aproximativ 2-3 minute(nu stiu exact cat ar fi bine sa dureze) as vrea sa fie ceva profi, de aceea as merge pe format RAW;

  Am un aparat Canon EOS 700d + un card de 64gb( posibil upgrade daca voi avea nevoie pentru acest clip), si un trepied.

  orice sfat imi va fi folositor!

  Va multumesc:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*