Claudiu Studio Foto

Fotografii de produs pe fundal alb pentru site

In ultima vreme modul standard de prezentare a produselor pe site-uri implica fundalul alb. Moda a venit de la magazinele online, care pentru uniformizarea imaginilor au preferat sa adopte fundalul alb.

Pentru a realiza fotografii cu produse pe fundal alb exista mai multe tehnici care se pot aplica in functie de dificultatea produselor, de marimea lor sau de costurile implicate.

De obicei fotografiile de produs se executa in propriul studio foto.

In exemplul de mai jos puteti vedea ca mobilierul pare tras pe fundal alb. In realitate, fotografiile au fost realizate intr-un show room, unde decorul era pestrit. Au fost aduse in locatie bliturile de studio si au fost obtinute imaginile cu canapelele. Apoi prin prelucrare digitala, canapelele au fost selectate, fundalul original a fost indepartat si a fost inlocuit cu un fundal alb. Operatiunea se cheama deface, pe romaneste a ajuns „tifetare” si este oarecum consumatoare de timp si deci costa. De principiu, se puteau simula si niste umbre ca rezultatul final sa para mai veridic. Din ratiuni de costuri, aceasta etapa nu s-a mai facut.

 

O alta metoda este de a trage pe fundal alb si apoi de a tifeta fundalul in post-procesare. Pentru ca produsele au fost trase pe fundal alb, reflexiile sunt naturale, iar tifetarea se face mai usor. Observati ca poate aparea o problema cand produsul este alb, pentru ca atunci contrastul este foarte scazut si obiectul nu se detaseaza de fundal, ci se confuda cu el. Aici clientul a cerut sa nu se simuleze umbre, deoarece pozele urmau a fi folosite pe un website (emag.ro) cu anumite cerinte.

 

In exemplul de mai jos, bijuteriile au fost trase pe oglinda, care a reflectat lumina data de softboxuri si a rezultat fundalul alb. Observati ca efectul natural de oglindire difera radical de cel obtinut prin photoshop. Dificultatea a fost ca metalul reflecta orice este imprejurul lui, aproape 180 de grade. Aici prelucrarea s-a concentrat pe indepartarea urmelor de praf si a zgarieturilor fine, existente pe verighete.

 

Paharele de mai jos erau executate manual si fiecare pahar era unicat. Clientul nu a permis fotografierea unui singur pahar si multiplicarea lui in post-procesare, ci a dorit, pentru veridicitate, ca toate paharele dintr-un set sa fie pozate in acelasi timp. Uneori, cand trebuie trase mai multe obiecte deodata, produse care reflecta si au si transparenta, singura metoda eficienta este de a folosi un cort fotografic. Aici s-a folosit cortul pentru a izola paharele de obiectele din incapere si de a reduce astfel la minimum reflexiile si umbrele. Paharele au fost asezate pe o bucata de stiplex alb, care oglindeste obiectele, dar o face mai estompat, mai discret. Principalul inconvenient al acestei tehnici este ca nu poate fi obtinut un alb stralucitor pentru ca sticla ar deveni invizibila (transparenta pe alb).

 

In cazul de mai jos, am folosit un geam pe care am pus incaltamintea. Este cea mai eficienta metoda, deoarece nu mai necesita prelucrarea fundalului, care iese spart (adica alb 100%). Aceasta metoda are cele mai mici costuri. Are un mic inconvenient pentru ca produsele nu lasa umbre si par suspendate in aer, dar exact asta isi doresc unii posesori de site-uri de vanzare online. Imaginile de mai jos au zero prelucrare digitala.

 

In cazul tricourilor si altor articole de imbracaminte (bluze, camasi, maiouri) care pot fi trase pe un manechin de plastic, fundalul alb este obtinut prin supraexpunere si in general, imaginile nu trebuie retusate. Pentru tricouri slim, pentru femei se folseste un manechin feminin. In fotografiile de mai jos aveti cateva exemple pentru aceasta tehnica.

 

In ultimul exemplu puteti observa ca pantofii lasa umbre naturale pe fundal. Aici s-a tras normal pe un carton alb si apoi au fost curatate eventualele scame de pe fundal. Nu s-a tifetat nimic, dar s-a facut o prelucrare sumara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*