Claudiu Studio Foto

Obiectiv fix sau zoom?

Exista o dilema veche in fotografia de nunta: sa folosim obiective fixe sau zoom-uri?

Un fotograf batran ar spune ca obiectivul fix este cel mai bun. Obiectivele fixe au in general avantajul unei calitati optice deosebite si posibilitatea de trage in lumina putina datorita diafragmei foarte deschise (f/1.4 – f/1.8). Judecand un obiectiv fix f/1.8 cu un zoom f/4 constatam ca obiectivul fix este cu 2,3 trepte (stopuri) mai luminos. Daca traducem asta in ISO, folosind obiectivul fix ne-ar permite sa tragem la ISO 1200 in loc sa tragem la ISO 6400 cu zoom-ul, ceea ce poate face diferenta intre o mireasa plina de zgomot si una „curata”. Daca traducem asta in timp de expunere, obiectivul fix ne-ar permite sa tragem cu 1/80 sec. in loc sa tragem la 1/15 sec. cu obiectivul fix, ceea ce poate face diferenta intre o mireasa neclara din cauza miscarii si una „inghetata”.

Calitatea optica a obiectivului fix fata de un zoom ar trebui sa se vada in rezolutia mai mare in centru lentilei, in rezolutia mai mare la marginea lentilei, in aberatii cromatice reduse, in distorsiuni reduse, in bokeh mai placut.

Deci sa aruncam zoom-urile la cos? Nici gand!

Zoom-urile moderne de calitate (seriile premium de la Canon sau Nikon) se apropie foarte mult de calitatea optica a lentilelor fixe. Multe zoom-uri au acum o diafragma constanta de f/2.8 care reduce diferenta fata de fixe.

Din punct de vedere financiar este mai scumpa varianta acoperirii unei plaje de la 24mm la 100mm cu obiective fixe decat cu un singur zoom de calitate. Cunosc un fotograf de nunta care lucreaza pe aceasta plaja cu 4 obiective fixe de 24, 35, 50, 100 mm.

In fotografia de nunta este foarte important sa ai la momentul potrivit obiectivul potrivit si ca urmare, zoom-ul beneficiaza de maximum de flexibilitate, dandu-ti posibilitatea de a trece intr-o secunda de la focala de 24 mm la cea de 70 sau 105 mm.

In loc de concluzie voi spune ca nu exista o recomandare absoluta de genul „Folositi fixe!”, ci in functie de situatie puteti sa adaptati folosirea obiectivelor la stilul de lucru. Nu este nimic rau sa folositi una sau alta dintre metode, atata timp cat intelegeti avantajele si dezavantajele si cand folositi avantajele in interesul dv.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*