O situatie des intalnita, nu numai de fotografii de nunta, ci de orice fotograf, este cea in care chiar in momentul declansarii subiectul, sau unul dintre subiecti clipeste si apare in fotografie cu ochii inchisi.
Exista persoane foarte emotive, care clipesc des si ies frecvent cu ochii inchisi in fotografii. Oricum, este vorba de o sincronizare ghinionista si astfel de momente sunt absolut normale.
Problema este ca in fotografia de nunta, mirii care platesc, nu prea accepta usor ideea ca intr-o fotografie importanta, unul dintre subiecti sa aiba ochii inchisi. Spre exemplu, in singura fotografie de grup, in care apar ei impreuna cu verisoara X si sotul ei Z, verisoara „doarme” in post.
Un coleg din Cluj, specialist in fotografii de nunta, spune ca trage multe cadre in plus pentru a preintampina astfel de situatii.
Uneori nici chiar trasul de cadre in plus nu rezolva problema. In cazul nuntii de mai jos, am tras o prima fotografie, am vazut de pe display-ul camerei ca mireasa a inchis ochii si am sters-o imediat. Am tras al doilea cadru in care, din pacate, nasa a inchis ochii. Am tras a treia fotografie in care nasul a inchis ochii.
In final, solutia a fost tot editarea fotografiilor. Am copiat in photoshop ochii nasului din prima fotografie si i-am aplicat in cea de-a doua si rezultatul final il puteti vedea in cea de-a treia imagine.
Au exitat si situatii exceptionale in care intr-o ipostaza asemanatoare, in biserica, am tras 5 cadre succesive pentru a obtine toate cele patru personaje cu ochii deschisi. La nunti se pot intampla tot felul de situatii bizare, dar un profesionist are datoria sa le rezolve.
Salut! Consider ca e mai usor pentru noi ca fotografi sa tragem mai mult cadre, decat sa stam ulterior in Photoshop sa copiem ochii dintr-un cadru in altul. M-am intalnit si eu cu situatii in care au clipit pe rand toti, iar o fotografie cu ochii tuturor deschisi nu era… Desigur, in situatiile respective se preteaza sa editam, dar ca sa editam in plus, e vorba de timp, ceea ce nu fiecare dispune. Pana la urma platim foarte multi bani pe aparatura ce o folosim, si platim pentru anduranta declansatorului, asa ca putem apasa fara frica pe declansator, pentru a ne asigura ca avem macar 1 fotografie din 7 ok, cel putin la fotografiile de grup/statice. Cu cat stam mai putin la editat, cu atat castigam mai mult timp liber pentru noi.