Claudiu Studio Foto

Despre rezolutie si dimensiuni pentru poze de nunta

Poze mari – conteaza?
Mi se pune de multe ori intrebarea cat de mari sunt pozele pe care le primesc mirii. Inainte de a raspunde la aceasta intrebare voi face cateva consideratii tehnice.

Dimensiunile unei poze, mai corect ale unei imagini, pot fi exprimate in mai multe moduri. Dupa rezolutia senzorului camerei foto se poate vorbi de magapixeli, prescurtat MP. Daca vorbim in limbaj de calculator orice imagine are o dimensiune in pixeli. De exemplu, poza de mai jos are dimensiunea de 400 x 600 pixeli, adica 240.000 de pixeli sau 0,24MP.
Daca vorbim de printarea pozelor atunci putem sa spunem ca o imagine poate fi printata la dimensiunile de x cm pe y cm. De exemplu, poza de mai jos poate fi printata la dimensiunile de 3 x 5 cm.

poza de nunta 600 pixeli

De principiu, cu cat fotografiile sunt mai mari cu atat este mai bine. Mai jos aveti o poza de nunta asa cum a fost ea capturata si redimensionata la 600 x 400 pixeli, apoi aveti un fragment din poza originala la scara 1:1 (100%).

Sper ca aceste exemple sa va edifice si sa va dea un sens al dimensiunii imaginilor. Originalul din acest exemplu poate fi tiparit la o dimensiune de 25 x 37 cm si poate fi printat la orice laborator la o dimensiune de 30 x 45 cm si a fost capturat de un senzor de 12MP. Din imaginea originala se poate decupa o zona care se poate printa la 10 x 15 cm, asa cum se arata in a treia fotografie, mai jos.

In concluzie, cu cat primiti imagini mai mari cu atat puteti obtine poze pe hartie mai mari, sau puteti face decupaje pe care inca le puteti printa la dimensiuni rezonabile. In plus, imaginile mari se pot printa la dimensiuni rezonabile (de ex. 15x21cm) cu avantajul reducerii zgomotului de imagine.

poza de nunta crop

Ok, noi ce primim dupa nunta?
Aparatul foto pe care il folosesc are un senzor de 21 megapixeli. Asta inseamna ca imaginile se pot printa la o dimensiune de 40 x 60 cm, ceea ce arata deja ca un afis. Pe DVD-urile pe care le veti primi va fi o combinatie de imagini de dimensiuni diferite. Pozele de nunta trase in sedinta de portret si in biserica, plus grupurile importante, vor avea rezolutia de 21 MP, restul vor fi la 10 MP.
Ati putea intreba: „Pai dupa ce ne-ai convins ca ne trebuie rezolutie cat mai mare, acu’ vii si spui ca doar o parte din imagini sunt la rezolutia maxima. De ce nu primim toate pozele la 21MP?”. Raspunsul este simplu: din ratiuni de spatiu. Sa presupunem ca am selectat 1.000 de
imagini de la nunta dv. La rezolutia de 21 MP toate fisierele vor avea 25 GB si vor intra pe 6 DVD-uri. Daca totusi doriti, se poate trage toata nunta la 21 MP, fara costuri suplimentare.

„Mai nene, nu esti sanatos, cum sa ne uitam la pozele de la nunta noastra bagand 6 DVD-uri? Si imaginile sunt atat de mari si se incarca greu!”, ati putea spune. Tocmai din aceasta cauza veti primi separat un CD sau DVD care va contine toate imaginile nuntii la rezolutie de monitor, aceste fisiere sunt mici si se vor incarca foarte repede. Acest gen de fisire se pot trimite pe e-mail prietenilor, sunt suficient de mici incat sa nu incarce prea mult e-mailul, dar au rezolutie suficienta incat sa arate bine pe orice monitor.

„Vrem ca rudele din provincie sa vada si ele ce poze de nunta avem.” Veti primi si o galerie foto web gata facuta cu toate pozele nuntii. Tot ce trebuie sa faceti este sa o postati pe un site, eventual gratuit, cu acces ftp. In caz ca nu va pricepeti, voi face eu si acest serviciu.

Sa recapitulam ce veti primi:
– DVD-uri cu poze de 21 MP si 10 MP
– DVD cu index la rezolutie de monitor
– galerie web
– postarea pe un site gratuit a galeriei web
DVD-urile sunt personalizate, adica sunt inscriptionate cu poza dv si sunt puse in carcase DVD care au coperti personalizate.

exemplu de crop pentru print

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*