Claudiu Studio Foto

Disputa poze sau fotografii

Doua cuvinte foarte folosite sunt „poze” si „fotografii”. Pentru publicul larg ele sunt sinonime aproape perfecte. Totusi in mintea multor fotografi lucrurile nu stau chiar asa. Sunt fotografi care spun ca poze fac amatorii, ei fac, in schimb, fotografii.

Cuvantul „poza” vine din francezul „poser” si are mai multe definitii in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. Conform DEX online Poza, poze (subst. feminin) – Atitudine pe care cineva si-o impune; tinuta, pozitie. Alt sens este: „pozitie a corpului; fel de a tine corpul; tinuta; postura; atitudine”.
Verbul a poza se refera la „a sta �ntr-o pozitie favorabila pentru a fi pictat, fotografiat”.

Cuvantul „fotografie” vine din francezul „photographie”. Totusi etimologia poate fi mai veche, de la greci, prin photos-lumina si graphos-descriere sau scriere. Deci, a scrie cu lumina. Conform DEX online definitia este: „Imagine pozitiva a unei fiinte, a unui obiect, a unui peisaj etc. fixata pe hartie fotografica si obtinuta prin fotografiere”. Alta definitie este: „Arta si tehnica de a fixa pe o suprafata sensibila la actiunea luminii, cu ajutorul unei lentile convergente, o imagine produsa �ntr-o camera obscura, care apoi se poate reproduce prin copierea cliseului negativ pe care a fost imprimata; tehnica fotografierii”.

Aceasta a doua definitie este motivul pentru care multi fotografi insista ca ei fac fotografii sau fotografie. Aceasta atitudine se vrea o detasare de lumescul „poza, poze”, o distantare care sa arate masura priceperii lor. Semantica cuvintelor sprijina, in oarecare masura, atitudinea mentionata, insa atunci cand se exagereaza cu sintagma „eu nu fac poze ci fotografii”, mi se pare ca este doar o chestiune de vanitate.

Multi cred ca fotografia este o arta. Eu spun ca este un mestesug precum olaritul. Trebuie sa ai simt estetic si solide cunostinte tehnice. Probabil ca exista vreo 10 fotografi in toata lumea care fac arta, restul sunt doar mestesugari mai priceputi sau mai putin priceputi. Daca veti intalni un olar din zona Horezu, intrebati-l daca face arta. Se va uita cu curiozitate la dv. si va nega. Asta pentru ca olarul este lipsit de orgoliul „creatorului”. Cu fotografii este altfel, ei sunt bantuiti de ideea de arta si de obsesia „creatorului”, ei nu fac poze ci fotografie. Poze fac amatorii, ei sunt artisti.

Nu uitati nici o clipa ca fotograful este un animal mandru si orgolios. Nu incercati sa-l hraniti cu creatia altora, pentru atunci devine furios si va poate rani. Mangaiati-l pe crestet si spuneti-i ca „fotografiile” lui sunt cele mai frumoase si atunci va va toarce domol in poala. Persoanele de fata se exclud.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*