Claudiu Studio Foto

Despre sedinta foto de portret la nunta

Ce este asa extraordinar in sedinta asta foto?

Fara aceasta sedinta fotografiile care ar rezulta de la o nunta ar fi doar instantanee si poze de grup. Toata lumea iubeste instantaneele pentru  ca sunt decupate din viata, pentru sunt atat de reale, pentru ca surprind momente, persoane, expresii. Si totusi, de multe ori instantaneele nu infatiseaza foarte bine persoana, nu intotdeauna lumina este cea mai buna, de multe ori nu putem vedea foarte bine toate trasaturile persoanei, mai exista si elemente nedorite care distrag atentia de la subiect.

mireasa band din sticla

Pai tocmai aceste lucruri sunt rezolvate in sedinta foto de portret. Termenul de „portret” nu este cel mai potrivit pentru ce fac eu in aceste sedinte, desi voi obtine multe portrete, dar il voi folosi in continuare, in lipsa unui alt termen mai bun. Pentru sedintele de portret folosesc blitzuri de studio si deci problema calitatii luminii este rezolvata din start. Aranjarea luminii va tine cont de particularitatile fetei miresei sau a mirelui, astfel incat mirii sa arate cel mai bine. Trasaturile se vor vedea foarte bine, iar unghiul de fotografiere, directia de unde vine lumina si in final retusul vor pune in evidenta ce este mai frumos din fata miresei si vor estompa partile ei mai putin atractive.

Priviti primul exemplu (fotografia de mai sus). Mireasa a fost surprinsa intr-o atitudine mai putin eleganta, band direct din sticla. Poza aceasta spune ceva unui privitor neavizat, dar va spune cu totul altceva miresei. Ea isi va aduce aminte ca era foarte cald, ca la biserica programul se decalase cu aproape o ora si ea avea de asteptat. Isi va aminti ca a gasit un loc la aer sa stea jos si sa relaxeze putin. Din punctul de vedere al miresei, asta este o poza reusita. Din punctul de vedere al unui privitor impartial care ar dori sa vada cum arata mireasa, fotografia nu spune mare lucru, persoana din spate distrage atentia de la mireasa, gardul din spate este putin suparator, mireasa este surprinsa intr-o atitudine aproape golaneasca.

Priviti acum cel de-al doilea exemplu. Este o poza realizata in sedinta foto de portret in crama restaurantului unde urma sa aiba loc petrecerea. Mireasa a fost pusa in cel mai bun unghi si in cea mai buna lumina. Pentru ca ca era usor plinuta am incercat sa ascund acest lucru prin mijloace fotografice. Rolul acestei poze este cu totul altul decat instantaneul de mai sus. Efectul asupra privitorului impartial este cu totul altul, acum oricine isi poate da seama cum arata mireasa, care acum pare mai misterioasa, frumoasa chiar.

portret mireasa

Unde se pot tine sedintele foto de portret?

In general, este mai comod si mai usor din punct de vedere organizatoric ca sedinta de portret sa se tina la restaurant sau intr-un hotel. In functie de locatie, se gasesc suficiente decoruri unde pot fi fotografiati mirii. Prefer sa lucrez inauntru pentru a nu depinde de lumina soarelui, care poate fi capricios, si pentru ca inauntru detin 100% controlul luminii, iar mirii se vor simti mult mai confortabil in aer conditionat, decat afara in soare pe 35-38 de grade. Alt motiv este incercarea de a-i izola pe miri de persoanele care ar putea sa le distraga atentia, sau sa-i faca sa se simta stingheriti. Nefiind actori, le va fi mai greu mirilor sa-si intre in rol, daca cineva se uita la ei sau mai face si glume. Totusi, daca mirii insista, si imi rasucesc mana la spate, se pot face si sedinte in parc sau in alta locatie.

Cat dureaza sedinta foto?

Cel putin 45 de minute si cel mult o ora si jumatate de lucru efectiv, neincluzand aici deplasarea, pregatirea luminilor. Nu este cam mult o ora? Deloc, abia dupa o jumatate de ora de pozat cuplul incepe sa-si dea drumul, sa scape de trac, de inhibitii. Intr-o ora se pot trage mai multe cadre decat in 45 de minute si vor rezulta mai multe fotografii reusite. Intr-o sesiune de o ora se poate schimba si fundalul (adica decorul) de mai multe ori. Veti avea mai multe poze de la nunta, si vorbesc despre fotografii cu adevarat frumoase.

portret mireasa si mire

N-o sa aratam prea intepeniti?

Depinde, e adevarat, si de dv. dar voi avea grija sa nu se intample asta. La inceputul sesiunii foto voi trage cadre simple, cu mireasa si mirele unul langa celalalt, cu ochii spre camera. Vor rezulta niste fotografii mai conventionale, dar de care se vor bucura parintii. Apoi, pe masura ce miri incep sa fie mai degajati, incerc sa-i pun in atitudini care sa para naturale, si vor privi oriunde numai la aparat nu. Pana unde pot ajunge aceste atitudini? Asta depinde de ceea ce va doriti si de fantezia dv., sau de cum receptati fanteziile mele. Se pot aduce in ajutor cupele de sampanie. Se pot crea ipostaze romantice sau dinamice sau vesele. Unii se dau in vant dupa poze haioase, altii vor fotografii cat mai artistice. Cei mai multi isi doresc imagini romantice. Este adevarat ca toata maiestria consta in a regiza aceste cadre atat de bine, incat sa para naturale si nepozate sau neregizate. Luati-o ca un joaca, ca un prilej de a va bucura in doi de aceasta zi speciala.

Ok, cat costa sedinta asta?

Nu costa nimic in plus. Este inclusa in pachetul de poze de nunta. Pentru mine, sedintele de portret sunt cele mai importante si nu accept sa fotografiez o nunta fara sa stabilim clar cand, unde si cum se va face sedinta de portret. Imi aduc satisfactie profesionala si fotografiile rezultate in aceste sesiuni sunt si cele mai apreciate de miri si de rude. Aratati-le cunoscutilor dv. si veti starni invidie.

miri cu cupe de sampanie

Cand se face sesiunea de portret?
Cel mai bine este ca sedinta de portret sa se faca inainte de cununia religioasa (biserica). Daca programul nu permite, atunci se poate face dupa biserica si inainte de petrecerea de la restaurant. In acest ultim caz, exista o problema cu rudele, sau invitatii, care ar dori sa mearga de la biserica direct la restaurant. Acestia vor avea de asteptat si trebuie anuntati sa aiba rabdare pana cand se va termina sedinta foto.

Fotografii americani indica pozitiile din aceast document pdf, pentru sedinta foto de portret la nunta, ce se pot adopta atat in studio, cat si in locatii.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*